Jitsi Meet, çok kullanışlı ve basit, WebRTC tabanlı açık kaynaklı çok platformlu bir video konferans çözümüdür. Jitsi Meet’i bulut tabanlı veya kendi sunucularınızda da kullanabilirsiniz. Bu blog yazımda, Jitsi sunucusunu Ubuntu tabanlı linux platformunuza nasıl kuracağınızı açıklayacağım.
Jitsi Meet’i Ubuntu linux platformuna kurmak oldukça kolaydır. Bu kılavuzda, Jitsi sunucusunu Ubuntu 18.04 üzerinde .deb paketlerini kullanarak nasıl kurulacağını bulabilirsiniz.
Bu kurulum yazısında sizin Ubuntu’yu kurabileceğinizi farz ediyorum ve Jitsi kurulumuna temel kurulum noktasından devam edeceğim.
Öncelikle, sudo & ssh gibi temel paketleri kuralım. Konsoldan root olarak oturum açın, ardından gerekli paketleri kurun.
apt-get install -y ssh sudo ufw apt-transport-https
Root olmayan kullanıcınızı (benimki ferikci) /etc/sudoers dosyasına ekleyin.
ferikci ALL=(ALL:ALL) ALL
Artık sudo komutlarını kullanarak mevcut kullanıcınızla devam edebilirsiniz.
Opsiyonel: UFW güvenlik duvarını etkinleştirin ve gereken portları açın:
sudo ufw allow in ssh sudo ufw allow in http sudo ufw allow in https sudo ufw allow in 10000/udp sudo ufw enable
Eğer linux makinenize SSH ile bağlıysanız, “ufw allow ssh” komutunu girdikten sonra “ufw enable” komutunu girin, aksi takdirde mevcut SSH bağlantınızı kaybedebilirsiniz.
Eğer Jitsi sunucusunu bir hostname ile kullanacaksanız /etc/hosts dosyasında ilgili hostname in blunduğuna emin olun:
127.0.0.1 localhost jitsi.test.local
Ardından linux makinenizi yeniden başlatın:
reboot
Şimdi kurulumun geri kalanında mevcut kullanıcınızla SSH üzerinden tekrar oturum açın.
Jitsi GPG anahtarını ekleyin.
wget -qO - https://download.jitsi.org/jitsi-key.gpg.key | sudo apt-key add -
Ubuntu sistemlerinde Jitsi, Ubuntu’nun “universe” paketi deposundan bağımlılıklar gerektirir. Bunun için aşağıdaki komutla universe reposunu da ekleyin:
apt-add-repository universe
Daha sonra Jitsi deposunu ekleyin ve apt yi güncelleyin
sudo sh -c "echo 'deb https://download.jitsi.org stable/' > /etc/apt/sources.list.d/jitsi-stable.list" sudo apt-get -y update
Jitsi-Meet Kurulumu
Artık Jitsi sunucu kurulumuna hazırsınız. Jitsi-meet’i bağımlılıklarıyla birlikte kurmak için aşağıdaki komutu kullanın:
sudo apt-get -y install jitsi-meet
Kurulum esnasında bilgisayar adınız (hostname) sorulacak ancak, sadece bilgisayar adınızı yazmayın, bu alana bilgisayar adınızı FQDN olarak yazmalısınız, aksi takdirde bağlantı ile ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu arada, FQDN’nin DNS sunucuları tarafından çözüğlebildiğinden emin olun. (Ya da FQDN’i bilgisayarınızın hosts dosyanıza ekleyebilirsiniz.).
Kurulumda bundan sonra sertifika istenecektir. Ben bu kurulumda kendinden imzalı SSL sertifikası kullanacağım, bu yüzden ilk seçeneği seçiyorum.
Kurulum bir süre sonra tamamlanacak ve komut istemine geçecektir.
Şimdi video konferans GUI’nize bağlanma zamanı geldi. Jitsi sunucusunun ana sayfasına gitmek için https://FQDN adresini kullanın:
https://jitsi.test.local
Oda adı giriş alanına sahip bir ana sayfa göreceksiniz. Bir oda adı girin ve Go düğmesine tıklayın.
Hepsi bu kadar! Aynı prosedürle veya https://FQDN/odaadı URL’sini kullanarak odanıza daha fazla katılımcı ekleyebilirsiniz.
https://jitsi.test.local/testroom
Jitsi’yi Bir NAT Arkasında Çalıştırmak
Jitsi sunucunuzu iç IP ile bir NAT arkasında kullanmak istiyorsanız, yönlendiricinizi aşağıdaki portları Jitsi Meet sunucunuza yönlendirecek şekilde yapılandırmanız (port forwarding) gerekir:
- 80/TCP
- 443/TCP
- 10000/UDP
Ardından /etc/jitsi/videobridge/sip-communicator.properties dosyasına iç ve dış IPlerinizi içeren aşağıdaki satırları eklemeniz gerekir:
org.ice4j.ice.harvest.NAT_HARVESTER_LOCAL_ADDRESS=[İÇ.IP.ADRESİ] org.ice4j.ice.harvest.NAT_HARVESTER_PUBLIC_ADDRESS=[DIŞ.IP.ADDRESİ]
Örnek olarak kendi konfigürasyonum şöyle:
org.ice4j.ice.harvest.NAT_HARVESTER_LOCAL_ADDRESS=192.168.1.20 org.ice4j.ice.harvest.NAT_HARVESTER_PUBLIC_ADDRESS=95.9.74.32