Cisco Router

Eğer Cisco router üzerinde konfigürasyon denemeleri yapıyorsanız ya da bir sertifikasyon sınavına çalışıyor ve zamandan tasarruf etmek istiyorsanız aşağıda sizin için yardımcı olabileceğini düşündüğüm komutlara göz atabilirsiniz. Bu komutlar sayesinde konfigürasyon ve denemelerinizde hız kazanabilir ve olası hataları en aza indirebilirsiniz.

Size tavsiyem bu komutlardan işinize yarayanları toplayıp ve kendinize veya konfigürasyonunuza göre düzenleyip bir txt dosyasına kaydetmenizdir. Bu sayede copy-paste yaparak bir çok cihaza bu komutları ekleyebilir ve lab veya kurulumunuzda bütünlük sağlayabilirsiniz. Aşağıda derlediğim komutları bulabilirsiniz:

Cisco Router Komutları

no ip domain-lookup

Bu komut temel olarak routera bir DNS sorgusu yapmasını engellemek için kullanılır. Eğer konfigürasyonunuzda FQDN kullanan bir satır yoksa bu komutu kullanmanızı tavsiye ederim. Bu komut size konfigürasyon esnasında olası bir yanlış komut girdiğinizde cihazın birkaç saniye DNS sorgusu yapmasını engelleyerek sizin konsol başında sorgunun timeout olmasını beklemenizi engelleyecektir.

alias exec

Bu komut, uzun uzun yazacağınız komut dizilerine bir isim vererek yazmanızı kolaylaştırmak için kullanılır. Örneğin debug ccsip messages komutunu sürekli yazmak yerine ccsip yazarak zaman kazanabilirsiniz.

exec-timeout 0 0

Bu komut konsol ve telnet/SSH erişiminizde cihazın timeout yüzünden bağlantıyı kapatmasını engellemek için kullanılabilir. Buradaki 0 0, 0 dakika ve 0 saniyeyi belirtir, yani asla zaman aşımına uğrama anlamına gelir. Eğer cihazlar üretim ortamında çalışacaksa işiniz bittiğinde bu komutu güncellemenizi şiddetle öneririm.

logging synchronous

Muhtemelen başınıza gelmiştir, bir komut girerken komutu yazarken tam ortasında konsola düşen bir bilgi / uyarı mesajı (interface up/down, EIGRP mesajları vs.) kafanızı karıştırır. Bu komut ise bu derdi ortadan kaldırmak içindir. üstteki komutla beraber VTY / konsol konfigürasyonlarına uygulayabilirsiniz.

Bunları Bir Dosyaya Kaydedin

Konfigürasyon taslağınızı oluşturduktan sonra onu bir dosyaya kaydedip hem copy-paste yöntemiyle bir çok cihaza uygulayabilir, hem de daha sonraki işlerinizde uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki örnek konfigürasyonda bu anlattığım komutların hepsini bulabilirsiniz:

conf t
no ip domain-lookup
alias exec ccsip debug ccsip messages
alias exec sib show ip interface brief
line con 0
exec-timeout 0 0
logging synchronous
exit
line vty 0 15
exec-timeout 0 0
logging synchronous
exit
end

Tekrar Not: Eğer konfigürasyonu bir canlı sisteme yapıyorsanız canlıya geçişte bu komutların güvenlik açığı oluşturabileceğini göz önünde bulundurun ve lütfen gerekli tedbirlerinizi alın 🙂