Bulut Video Konferans

Merhaba, bu yazımda zamandan ve maliyetlerden tasarruf ettirmenin yanı sıra iletişim ve işbirliğini geliştirerek kısa sürede güçlüklerden çözüme gitmeye yardımcı olabilecek, girişimcilerin, startupların ve küçük-orta işletmelerin kullanabileceği ücretsiz bulut tabanlı video konferans çözümlerini tanıtmaya çalışacağım.

Video? Ne Gereği Var?

Biz zaten işimizi e-posta ile görüyoruz değil mi? Acil bir şey olursa da telefonla arıyoruz zaten. Evet ama daha iyisi var, nedenlerini kısaca özetleyelim:

  • İnsan beyni daha çok görsel çalışır. Kendi hayatınızı düşünün, ne kadar süre kitap okuyorsunuz ve buna karşı ne kadar video (Film, TV, Youtube vs.) izliyorsunuz? Görsel uyaranlar zihnimizde daha çok yer ediyor. 
  • Video sözel olmayan iletişimi de iletir. E-posta ve telefon ile iletemediğimiz vücut dilini ve mimikleri görsel olarak iletebiliyoruz. Bu da anlaşılabilirliği arttırıyor.
  • Video dikkati üzerinize çeker. Hepimizin telefonla konuşurken başka bir şeylerle meşgul olduğu durumlar olmuştur. Maalesef bu durumlarda karşımızdakini pek dinlemiyoruz ve dolayısı ile de iletişimimiz sağlıksızlaşıyor. 
  • Video diğer iletişim türlerini de kapsar. Görüntülü görüşme ile hem yazılı hem de sesli iletişimimizi zaten sağlayabiliyoruz.
  • Video hızlı ve zengin içerik sunar. Mesela karşınızdakine iki makina parçasını nasıl birleştireceğini anlatmanız gerekiyor. E-posta veya telefonla ne kadar hızlı anlatabilirsiniz? DIY videolarının ne kadar etkili olduğunu hatırlayın.
  • Video hızlı ve çabuk toplantı yapmanızı sağlar. Artık hepimizin elinde veya cebinde en az iki kameralı cihazlar var, bu da size zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde toplantı yapmanızı sağlıyor. Bir toplantı yapmak için ertesi gün saat 3’te A bloktaki Mykonos (odanın ismi havalı olmalı) toplantı odasında buluşmak mı kolay, telefonunuzu cebinizden çıkarmak mı?

Evet artık ikna olduğunuza göre bunu size ücretsiz sunanlara bir göz atalım : 

Google Hangouts

Sanırım en yaygın olarak kullanılan/kullanılabilecek ürünümüz bu. Hemen hemen herkesin bir Google hesabı vardır muhakkak, dolayısı ile herkes Hangouts üzerinden konferans yapabilir. Hangouts cihazlar konusunda çok esnek, hızlıca toplantı oluşturup bulunduğunuz toplantı odasını bir link ile paylaşabiliyorsunuz. Arayüzleri de oldukça sade.

Skype

Bir zamanların uzakları yakın eden yazılımı Skype eski popülerliğini yitirse de özellikle yurt dışında hala sıkça kullanılıyor. Grup video özelliği sayesinde 25 kişiye kadar eş zamanlı görüntülü görüşme yapabilirsiniz. 

Facebook Messenger 

Ülkemizde an itibari ile 44 milyon Facebook kullanıcısı var. Sahte hesapları çıkarsak bile neredeyse nüfusun yarısı kullanıyor diyebiliriz. Ekran/sunum paylaşımı desteklenmediği için küçük toplantılarda fikir alış-verişleri için uygundur diyebiliriz.

Whatsapp

Whatsapp da bir diğer yüksek kullanıcıya sahip platformumuz. Hemen hemen her akıllı telefonda yüklü olması sebebiyle dünyada çok fazla kullanıcıya hitap ediyor. Video özelliğini sadece mobil uygulamalarda kullanabildiğiniz için ufak çaplı toplantılarda kullanılabilir.

Appear.in

Appear.in ile ilgili söyleyebileceğim ilk şey inanılmaz kolay olması. Siteye girdikten sonra hesap oluşturup bir toplantı başlatmanız toplam 2 dakika sürüyor. appear.in sitesine girerek profilinizi ve odanızı oluşturuyorsunuz. Daha sonra bu odanın URL ini istediğiniz kişiyle paylaşıp onları da konferansa dahil edebiliyorsunuz. 

ezTalks

ezTalks piyasada oldukça yaygın kullanılan bir video konferans hizmeti. Diğerlerinden farklı olarak  anket, beyaz tahta, toplantı kaydı gibi ekstra özellikler sunabiliyor. Ücretsiz sürümde toplantılar 40 dk. ile sınırlandırılıyor (kendi fikrim 20 dk dan uzun toplantılar zaten verimsiz oluyor, 40 dk. gayet yeterli bir süre) WebRTC desteği olmadığı için bilgisayarınıza bir yazılım kurarak toplantılara dahil olabilirsiniz. Mevcut toplan

Zoom

Zoom da bu işin duayenlerinden. Eş zamanlı olarak 100 katılımcıya kadar toplantı yapabiliyorsunuz. Diğer uygulamalarda olmayan çoklu ekran paylaşma özelliği ile bir toplantıda aynı anda birden fazla kişi ekranını paylaşarak daha fazla içeriği görüntüleme şansınız oluyor.

Cisco Webex Teams

Webex Teams‘i diğerlerinden ayıran özellikler ise SIP URI ile bir video konferans adresini arayabilir ve sohbet odalarına chatbotlar entegre edebilirsiniz (ör. IFTTT botu ile IoT cihazlarınızı bu oda üzerinden kontrol edebilirsiniz). Ayrıca beyaz tahta özelliği ile bir doküman, çizim, tasarım üzerinde ortaklaşa çalışabiliyorsunuz.

Yukarıda anlattığım ürünler ile ilgili özellik karşılaştırma tablosunu aşağıda bulabilirsiniz:

Ücretsiz Video Konferans Ürünleri Karşılaştırma Tablosu

Not: Bu tabloda sadece ürünlerin ücretsiz versiyonlarının özelliklerini belirttim. Ücretli versiyonlarında takdir edersiniz ki daha fazla özellik sunabiliyorlar.

Fark edeceğiniz üzere ezTalks bu yarışta önde gidiyor. Neyse biz marka holiganlığı yapmayalım, ihtiyacınıza hangisi en doğru cevabı veriyorsa onu kullanın diyelim.