Google Meet Noise CancellationGoogle Meet Noise Cancellation

Pandemi dönemi sebebiyle biliyorsunuz ki evden çalışma ile beraber web video konferans sistemleri de çok rağbet görmeye başladı. Pazarı açık ara Zoom domine etse de Google Meet de pazar payını artırmak isteyenlerden biri. Bunu da gün geçtikçe platformuna yeni özellikler ekleyerek hedefliyor. Yakın zamanda Google Meet’e eklenen gürültü önleme özelliği  sayesinde bu alanda Google yeni bir inovasyon yapmışa benziyor.

2020 Nisan ayında Google, Meet’ın gürültü engelleme özelliğinin G Suite Enterprise ve G Suite Enterprise for Education müşterilerine geldiğini duyurmuştu. Bu vesile ile bu özelliğin fikir babasının G Suite Ürün Yönetim Müdürü Serge Lachapelle olduğunu da belirtelim.  G Suite ürün yönetimi direktörü Serge Lachapelle, 13’ü Google’da olmak üzere 25 yıldır video konferans teknolojileri üzerinde çalışmış ve bu konuda oldukça deneyimli birisi.

Projenin Başlangıcı

Temel olarak bu proje Google’ın Ocak 2017’de Limes Audio‘yu satın almasıyla başlıyor. Esas fikir ise farklı saat dilimlerinde bulunan katılımcılar ile yapılan toplantılarda yaşanan sıkıntılar (evden çalışanların çocuklarının ve evcil hayvanlarının sesleri, kahvaltı sesleri vb.) sonucu doğuyor.

Google Meet’te Gürültü Nasıl Önleniyor?

Belki kullananlarınız vardır, bazı kulaklıklarda ve akıllı telefonlarda birden fazla mikrofonun kullanıldığı gürültü önleme mekanizmaları mevcut. Bu yöntem temelde ağıza tarafındaki mikrofondan alınan ses sinyalinden ağıza uzak olan başka bir mikrofondan (genelde mobil telefonların arkasında ya da üst-yanında bulunuyor) alınan ses sinyalinin çıkarılması ile çalışıyor. Google Meet’de sunulan özellik ise kullanıcı cihazından bağımsız, tamamen bulut tabanlı bir altyapı ve makine öğrenmesi kullanılarak gerçekleştiriliyor.

Neyin konuşma ve neyin konuşma olmadığını bulabilmek, gürültü ve konuşma arasındaki farkı anlamak ve daha sonra sadece konuşmayı filtreleyebilmek için bir makine öğrenme modelinin (denoiser) eğitilmesi gerekiyor. Serge ve ekibi, modeli eğitmek için kendi toplantılarını kullanıyor, daha sonra çok kişinin bulunduğu Youtube videoları ve arkasından manuel doğrulama yöntemleri ile algoritma olgunlaştırılıyor. Nihai durumda ise sistem köpek havlaması, kalem tıklaması ve daha fazlası gibi arka plandaki dikkat dağıtıcı sesleri akıllıca filtreleyebiliyor.

Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz gibi Serge konuşurken bir yandan kuru yemiş poşeti, basmalı kalem ve bardak-kaşık gibi şeylerle gürültü çıkartarak özelliğin nasıl çalıştığını gösteriyor. Rutin olmayan gürültüler başladığı anda yüksek bir biçimde duyuluyor ama zaman içinde bu gürültüler sönümleniyor:

Google Meet Noise Cancellation Demosu

Takdir edeceğiniz üzere yapay zekanın işin içinde olduğu bir gürültü önleme sistemini kullanabilmek için sesinizin Google tarafından dinleniyor olması gerekiyor. Kullanıcı tarafında şifrelenen ses Google veri merkezlerinde çözülüp analiz ediliyor ve filtrelenen ses de yine aynı şekilde şifrelenerek kullanıcılara iletiliyor. Burada sesin dinlenerek analiz edilmesi kullanıcı tarafında bir soru işareti oluştursa da bu analizin sadece denoiser özelinde yapıldığı belirtiliyor. Bundan ziyade bu işlemlerin kısa sürede halledilebilmesi özellikle gerçek zamanlı iletişim için oldukça önemli bence.

Eğer G Suite Enterprise veya G Suite Enterprise for Education ürünlerini kullanıyorsanız bu özelliği aktif edebilmek için toplantı esnasında sağ altta bulunan üç noktaya tıklayıp Settings’den Noise cancellation‘ı aktif etmeniz yeterli:

Google Meet Noise Cancellation Ayarı

Son Söz

Google’ın sevdiği bir yöntem olan veriyi merkezde (bulutta) işleyip kullanıcı tarafını daha yalın bırakma yöntemi başka bir alanda da vücut bulmuş. Şimdilik hala kısıtlı bir şekilde G Suite Enterprise ve G Suite Enterprise for Education müşterilerine sunulan bu hizmet tahminimce yakın zamanda tüm Google Meet kullanıcılarına da sunulacaktır. Hatta ileride Google’ın bunu başka hizmet sağlayıcılarına bir cloud hizmeti olarak da verebileceğini düşünüyorum.

Exit mobile version