Merhaba, bu yazıda daha önce incelemiş olduğum Cisco Meeting Server’ın (CMS) temel konfigürasyonu ve web arayüzünü nasıl aktif edebileceğinizi bulabilirsiniz.

Cisco Meeting Server’ı konfigüre edebilmeniz için komut satırı (CLI), GUI ve API olmak üzere 3 farklı arayüz bulunuyor. Bunlardan ilki olan CLI arayüzüne, sunucunun konsolu üzerinden ve IP adresi verildikten sonra da SSH üzerinden de erişilebiliyor. Şimdi CLI arayüzünden başlayarak GUI arayüzüne geçebileceğimiz temel konfigürasyon adımlarına başlayalım:

CLI Temel Konfigürasyonu

CMS’e konsol üzerinden bağlandığınızda bir login ekranı karşılıyor. CMS’e default admin/admin olarak bağlandığınızda şifreyi değiştirmenizi istiyor.

Bu adımı geçtikten sonra IP verme işlemine geçebiliriz. CMS default olarak DHCP’den aldığı IP’yi kullanıyor, statik IP vermek istiyorsanız şu komutu kendi ayarlarınıza göre değiştirip uygulayabilirsiniz:

ipv4 a add 192.168.0.133/24 192.168.0.1

Burada a interface in adı, 192.168.0.133 IP adresi, /24 subnet mask ve 192.168.0.1 de tahmin edebileceğiniz gibi default gateway IP si.

IP adresini belirledikten sonra artık CMS’e SSH üzerinden de bağlanabilirsiniz.

Default olarak acano diye tanımlanan hostname i değiştirmek için şu komutu kullanabilirsiniz:

hostname cms1

Bu komuttan sonra hostname in aktif olabilmesi için CMS sizden reboot etmenizi istiyor. CMS’i reboot komutuyla reboot edebilirsiniz.

CMS’in düzgün çalışabilmesi için DNS ve NTP sunucularına ihtiyacınız var. Bunların hali hazırda olduğunu düşünerek aşağıdaki DNS (.100) ve NTP (.101) konfigürasyonlarını da giriyoruz:

ntp server add 192.168.0.101
dns add forwardzone . 192.168.0.100

Bu işlemlerden sonra GUI’yi aktif etmek için gerekli konfigürasyona başlayabilirsiniz.

WEB GUI Konfigürasyonu

Web arayüzünü kullanabilmek için öncelikli olarak HTTPS için bir sertifika üretmek gerekiyor. Bu sertifika hem self-signed hem de bir CA üzerinden imzalanmış bir sertifika olabilir. İşlem kolaylığı açısından self signed sertifika şu şekilde üretiliyor:

pki selfsigned cms1

Sertifika işleminden sonra web arayüzü için dinlenecek arayüzü ve HTTPS portunu belirtin:

webadmin listen a 445

kullanılacak sertifika(lar) için üst bölümde oluşturulan self-signed sertifika ve ilgili keyi belirtiyoruz:

webadmin certs cms1.key cms1.crt 

HTTP isteklerini HTTPS’e yönlendirmek için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:

webadmin http-redirect enable 

ardından son olarak web admin modülünü aktif ediyorsunuz:

webadmin enable

Artık bu işlemden sonra CLI kullanıcısı ile web arayüzünü kullanabilir hale geliyorsunuz. Dilerseniz bu prosedürleri aşağıda hazırlamış olduğum videoda da bulabilirsiniz:

Bu noktada şunu belirtmeliyim ki CMS’in farklı servislerini konfigüre edebilmek için hem CLI, hem GUI, hem de API kullanmanız gerekebiliyor. Yani CLI’dan yapabileceğiniz her şeyi aynı zamanda GUI’den de yapamıyorsunuz.